KAKAO MASLAC (Barry Callebaut)

Ekstrahirana biljna mast iz zrna kakaovca

159,38 

Kakao maslac je prirodni biljni maslac koji se dobiva od kakao zrna. Ovo je proizvod bogat mastima koji se ekstrahira iz kakaovih sjemenki kroz proces prešanja. Kakao maslac je žut, čvrst na sobnoj temperaturi, a topi se na nižim temperaturama, čineći ga pogodnim za različite primjene u prehrambenoj industriji, kao i u kozmetici. Njegov specifičan miris i okus čine ga ključnim sastojkom u proizvodnji čokolade, a također se koristi zbog svojih blagotvornih svojstava u njezi kože i zdravlju.
Sastav: Kakao maslac sadrži visok udio zasićenih masti (oko 60%) te manji udio nezasićenih masnih kiselina, poput oleinske kiseline. Sadrži i prirodne antioksidanse, uključujući polifenole, koji pomažu u očuvanju zdravlja. Također je bogat vitaminima A, E i K, koji djeluju kao prirodni konzervansi.

1. Proizvodnja čokolade – Kakao maslac je osnovni sastojak u proizvodnji čokolade. Dodaje se u čokoladne smjese kako bi im dao glatku teksturu i karakterističan okus. Također, čini čokoladu čvrstom na sobnoj temperaturi i daje joj "topljenje u ustima" efekt.
2. Kozmetika i njega kože – Kakao maslac se široko koristi u kozmetičkoj industriji zbog svojih hidratantnih svojstava. Idealno je za pripremu krema, balzama za usne, losiona i proizvoda za njegu suhe i osjetljive kože. Također se koristi za njegu kože nakon sunčanja, jer pomaže u obnavljanju kože i smanjenju ožiljaka ili strija.
3. Služi kao sastojak u slastičarstvu – Kakao maslac se koristi u slastičarskoj industriji, posebice za izradu glazura, pralina, ganacha, kremastih nadjeva i sladoleda. Zahvaljujući svojoj stabilnosti na višim temperaturama, koristi se za pripremu raznih slastica.
4. Priprema masnih mješavina – Zbog svog učinka stvrdnjavanja na nižim temperaturama, kakao maslac je također idealan za izradu čokoladnih kora, bombona i pralin, koji zahtijevaju čvrstu teksturu i sjajnu završnu površinu.
5. Zdravstveni dodaci – Zbog svojih hranjivih svojstava, kakao maslac se može koristiti u prehrambenim proizvodima koji promiču zdravlje srca i krvnih žila, zahvaljujući prisutnosti oleinske kiseline koja podržava zdravlje srca.

Napomena: Zbog svog specifičnog okusa i mirisa, kakao maslac se obično ne koristi samostalno u velikim količinama u kuhinji, već kao dio smjese za čokolade i slastice. Također je važno napomenuti da je kakao maslac bogat kalorijama, pa bi se trebao koristiti umjereno u prehrani.

Skladištenje: Kakao maslac treba čuvati na hladnom i suhom mjestu, zaštićen od sunčeve svjetlosti, kako bi se spriječilo oksidacijsko kvarenje i očuvala njegova kvaliteta. Idealna temperatura skladištenja je između 18°C i 22°C.

Cijena €/kg

42,50

Pakiranje

3 kg

Proizvođač

Barry Callebaut